Întrebări frecvente despre școala și tabăra de schi

Dorim să te ajutăm cât mai mult într-un timp cât mai scurt. În consecință am făcut această pagină cu cele mai frecvente întrebări pe care ni le adresează clienții și răspunsurile aferente. Fă click pe întrebarea dorită pentru a vedea rapid răspunsul.La câți ani poți începe să schiezi?
Schiul se poate începe încă de la vârsta de trei ani cu lecții private. Evident că aceasta este o abordare a schiului și nu trebuie să ne așteptăm la rezultate importante la această vârstă fragedă chiar dacă, după câteva zile, copiii vor putea coborî aproape autonom o pantă foarte puțin abruptă. O experiență de alunecare pe zăpadă care cu siguranță v-a fi de ajutor în următorii ani. În acest caz angajamentul cerut copiilor nu trebuie să depășească o oră pe zi.

Este indicat să iau lectii de schi sau snowboard?
Dacă nu ați schiat sau făcut snowboard până acum, atunci da, va trebui să aranjați lecții. Dacă vă puteți conecta virajele și plugurile de zăpadă, vă puteți controla viteza și puteți opri controlat, ați trecut de nivelul de începător. Indiferent dacă simți sau nu că ai nevoie de lecții după aceea depinde de tine, dar dacă vrei să-ți îmbunătățești tehnica și să avansezi pe pârtii mai dificile, este indicat să apelezi la ajutorul unui instructor de schi profesionist înainte de a da pumni peste greutatea ta.

Trebuie să port echipament de protecție?
Căștile sunt absolut cruciale, indiferent de abilitățile tale la schi și snowboard (și în unele locuri devin o cerință obligatorie). Pentru schi, nu veți avea nevoie de nicio protecție suplimentară, cum ar fi suporturi pentru tibie sau apărătoare pentru cot, totuși snowboarderii ar putea dori să închirieze sau să-și cumpere propriile pantaloni scurți de impact și protecții pentru genunchi (protecțiile pentru încheietura mâinii sunt, de asemenea, un plus benefic dacă vă simțiți foarte precauți).

O altă formă de „protecție” de care se uită adesea este umila cremă solară. Soarele strălucitor la altitudini mari se reflectă în zăpada albă și orice piele expusă se poate arde cu ușurință.

Este nevoie să îmi cumpăr sau să închiriez echipamentul de schi sau snowboard?
Dacă este prima dată, vă sfătuim să nu cheltuiți mulți bani pe echipamente noi. Printre multe motive, în calitate de începător, s-ar putea să nu știi pe deplin dacă vei prefera schiul sau snowboardul și atunci nu vrei o mulțime de echipamente care nu pot fi returnate pe mâini!

Este mai ieftin, mai ușor și la fel de distractiv să-ți închiriezi echipamentul în stațiune și să ți-l returnezi la sfârșitul călătoriei.

Ce echipament este inclus în pachetul meu de închiriere?
Puteți închiria schiuri, clăpari și bețe pentru schiori. Boots și plăcă de snowboard pentru snowboarderi. Căștile sunt, de asemenea, disponibile la centrele de închiriere și vă recomandăm să vă inchiria și o cască pe măsură.

Schiul sau snowboardingul sunt sporturi sigure?
Foarte. Bineînțeles că există un element de risc atunci când participați la un sport precum sporturile de zăpadă, dar dacă luați lecții cu instructori autorizați, urmați semnalizarea pistelor, respectați toate avertismentele, practicați o bună etichetă de schi și purtați o cască, veți fi foarte sigur.

Schi alpin sau snowboard? Cu ce este cel mai bine pentru a începe?
Este complet indiferent dacă începi într-o disciplină sau alta. Nu este adevărat că pentru a începe snowboardingul trebuie mai întâi să știi să schiezi, așa cum cred mulți.

Care este varianta cea mai convenabilă și eficientă pentru a învăța să schiați?
Pentru cei care stau mai multe zile este suficient și cu siguranță merită să se înscrie la un curs de grup unde costurile sunt reduse semnificativ față de lecțiile private și unde in orice caz este posibil sa faci o treabă excelentă atat generală cât și specifică fiecarui student.

În orice caz, după-amiaza poate fi integrată cu câteva lecții private, dacă trebuie să depășiți vreo dificultate anume.

Este util să fii antrenat înainte de a te apuca de schi?
Cu siguranță este de preferat să fii puțin antrenat pentru a face față schiului, deoarece este o activitate sportivă care necesită tonus muscular și o coordonare motorie adecvată.

Am nevoie de un skipass pentru lecțiile de schi?
Da, fiecare cursant, indiferent daca este vorba de lectii de grup sau individuale, are nevoie de un skipass valid. excepție fac participanții la taberele cu cazare unde skipassul este inclus in prețul taberei

Ce opțiuni de skipass am la dispoziție?
Există skipass valabil pe o zi întreagă sau skipass cu puncte. Pentru skipassul cu puncte există deaseenea mai multe variante. Pentru detalii legate de skipass (variante, prețuri) puteți accesa pagina: https://partiatoplita.ro/tarife-21-22/

La ce ar trebui să fiu atent când vine vorba de echipamente?
Îmbrăcăminte:

Purtați lenjerie intima bună, care elimină transpirația de pe corp.
Pantalonii de schi și jacheta de schi ar trebui să fie rezistente la vânt și impermeabile. În funcție de vreme, ar trebui să fii îmbrăcat suficient de cald, dar nu prea cald. Cel mai bine este să te îmbraci în mai multe straturi destul de subțiri, astfel încât să poți pune ceva sau să-l scoți în orice moment. Este adesea un frig amar dimineața, dar de îndată ce soarele iese, poate deveni rapid mult mai cald. Cel mai bine este să iei cu tine un rucsac mic, în care poți depozita hainele inutile.

Șosete de schi, care trec peste marginea bocancului . Șosetele trebuie să fie cât mai uscate și este indicat să-i îmbraci imediat înainte de a ieși în frig (condens) - te sfătuim să folosești doar o pereche de șosete! Purtand mai multe ciorapi unul peste altul, ai mai putin spatiu in pantof si circulatia sangelui este inhibata, ceea ce duce inevitabil la rece.
Protejează-ți gâtul! Fie îți pui o cămașă cu gât, fie folosești un guler textil pentru a-l pune peste cap.

O șapcă destul de subțire, sub cască este recomandabilă. Gulerele sunt, de asemenea, foarte populare și protejează capul, urechile și gâtul de vânt.

Mănuși sau mănuși calde, dacă este posibil, impermeabile.

Echipamentul de schi sau snowboard:

Vă recomandăm să închiriați echipamentul de la centrele de închiriere sau să îl cumpărați de la magazinele de sport unde puteți schimba un echipament dacă acesta nu se potrivește... Dacă tot doriți să utilizați echipamentul, de exemplu, al rudelor dvs., vă rugăm să verificați legăturile la un magazin specializat înainte de începerea cursului în interesele utilizatorului (obligatoriu) si sa se asigure ca schiul/snowboard-ul este bine cerat si marginile nu sunt ruginite si zgariate…

Cel mai important lucru este să aveți încălțări potrivite - pe măsura aptitudinilor și vârstei!

Lungimea schiului: înălțimea maximă a bărbiei pentru copii, înălțimea pieptului pentru începători, înălțimea maximă pentru schiori avansați
Lungimea bețelor: aproximativ înălțimea buricului
Lungime snowboard: Înălțimea pieptului pentru începători, mai lungă pentru snowboarderi avansați
Lățimea snowboard-ului: Nu mult mai lată decât talpa pantofului

Alte echipamente importante:
Cască adecvată (obligatorie pentru copiii până la 16 ani), ochelari de schi sau ochelari de soare cremă de protecție solară (UV-30)

Tabere de zi sau Tabere cu cazare?
Indiferent de varianta pe care o alegi , mai important este să iți aduci copilul la pârtie. Taberele cu cazare oferă posibilitatea părinților care nu schiaza, sau nu au timpul necesar pentru a rămâne cu copii într-o stațiune de schi pe durata unei săptămâni de iarnă să își lase copii în grija noastră iar aceștia să se bucure nu doar de schi dar si de experiența unei săptămâni in compania altor copii, jocurile de cabană etc.

Pentru familiile de schiori care își doresc să se bucure împreună de pârtiile de schi, taberele de zi sunt probabil soluția mai bună. Astfel, părinții pot să se bucure din plin de pârtii dar în același timp pot sa urmărească (bineînțeles de la distanță) evoluția copiilor care deprind tainele schiului de la instructirii Școlii de Iarnă Bulgărașu’.

Pot înscrie copilul în tabără chiar dacă nu a mai schiat?
În toate taberele noastre există grupe pentru nivelul oricarui copil, de la nivel de inițiere până la nivel avansat. Practica asta este misiunea noastră, să îi îvățam pe copii să schieze și să se perfecționeze în acest sport.

Ce este mai ușor de învățat pentru un începător? Schi sau snowboard?
Este un argument vechi care răsună în munți până în ziua de azi... care este mai bine? Schi sau snowboard? Într-adevăr, se reduce la preferințe, precum și la nivelul tău de fitness și cu siguranță nu se știe dacă un sport este mai ușor de învățat decât altul! În prima zi, veți găsi ambele la fel de provocatoare.

Va fi frig?
Da, ești pe un munte înconjurat de zăpadă! Dar unul dintre lucrurile frumoase despre schi este că nu simți frigul. Vei face mișcare, astfel încât temperatura corpului tău te va încălzi în mod natural. Îmbrăcați-vă corespunzător și veți rămâne proaspăt pe toată durata zilei.

Pârtiile sunt abrupte?
Pârtiile pentru începători au cea mai ușoară înclinație și sunt scurte, așa că șansele de alunecare scăpată de sub control sunt foarte mici! Instructori profesioniști și patrula de schi sunt la îndemână în orice moment pentru a se asigura că pârtiile de pepinieră rămân locuri calme și sigure pentru începători.

Pe măsură ce avansați, pârtiile devin mai provocatoare. Asigurați-vă că vă simțiți suficient de încrezător înainte de a avansa pe o pantă de culoare diferită. Dacă doriți să aflați mai multe despre cum sunt clasificate pârtiile:

Partiile sunt clasificate in 3 culori:

– bleu: cele mai usoare partii, pentru incepatori. Aceste partii sunt in general late (pentru ca sa poti sa iei cu usurinta virajele), putin inclinate si safe pentru persoanele care de abia au inceput sa schieze.

– rosii: partii medii, cu inclinatia mai mare decat cele albastre, si deseori mai stramte. Pot avea si portiuni dificile, astfel incat incepatorilor nu le este recomandat sa mearga pe ele.

– negre: partii doar pentru avansati. Panta este mare sau partia foarte ingusta sau, cum este de cele mai multe ori, o combinatie intre cele doua.
Daca esti incepator, este bine sa iti stabilesti de la inceput un traseu adecvat nivelului tau.

Uită-te pe harta si alcatuieste-ti un drum format din partii doar de nivelul potrivit. Atentie ca exista cazuri cand o partie incepe bleu, iar spre sfarsit, ultima bucata se transforma in negru. De obicei, exista variante ocolitoare pentru respectiva bucata, insa trebuie sa stii pe unde sa o iei pentru a nu nimeri pe o partie care te depaseste.

Intereseaza-te si de specificul zonei in care schiezi. De exemplu, unele zone din Elvetia nu au partii de culoare neagra, insa cele bleu si rosii sunt un pic mai dificile decat media pentru fiecare tip in parte. Asa ca, daca de abia ai trecut de nivelul incepator, este poate mai bine sa le alegi doar pe cele bleu in acest caz.

Trebuie să fiu în formă și sănătos pentru a învăța să schiez?
Există o zicală populară... fii în formă pentru a schia, nu schia pentru a fi în formă!

Câți ani trebuie să aibă copiii mei pentru a învăța să schieze și să facă snowboard?
Copiii de la vârsta de 3 ani sunt acceptati îla cursurile de schi individuale. Dar, în general, aproximativ 4-5 ani este o vârstă bună pentru a-ți pune copiii pe zăpadă în școlile de schi. Indiferent de cât de competent sunteți un schior sau snowboarder, se recomandă insistent ca copiii să fie instruiți să schieze și să facă snowboard pe pârtiile de începători cu profesioniști instruiți, care să le asigure siguranța și că învață tehnicile corecte.

Copiii au nevoie de echipament de protecție?
Copiii ar trebui să poarte căști de schi, iar în multe locuri aceasta este legea, altfel nu vor avea voie pe pârtii. Cu toate acestea, casca este cea mai importantă parte a ansamblului lor, orice protecție suplimentară este opțională. Copiii și preadolescentii care învață să facă snowboard pot beneficia de protecții pentru coate, genunchi și încheieturi, precum și pantaloni scurți de impact.

O altă formă de „protecție” de care se uită adesea este umila cremă solară. Soarele strălucitor la altitudini mari se reflectă în zăpada albă și orice piele expusă se poate arde cu ușurință. Copiii vor beneficia în special de un factor SPF ridicat al cremei solare, deoarece pielea lor este destul de delicată.

Schi sau snowboard? Cu care ar trebui să înceapă copiii?
Veți găsi în multe locuri că multe școli de schi nu oferă cursuri de snowboard până când copiii dvs. au în jur de 7-8 ani. Acest lucru se datorează faptului că snowboardingul necesită o cantitate destul de mare de forță de bază, precum și coordonarea corpului între picioare și picioare și umeri. S-a remarcat că copiii excelează adesea la schi de la o vârstă fragedă, dar se vor lupta cu snowboardul până când devin mai mari. Așa că începeți micuții voștri să schieze până când au dezvoltat elementele de bază.